samarreta_1 aniversari bastoners

La Colla Bastonera de Sants neix al novembre del 2004 arrel del desig d’un grup de joves per a desenvolupar una activitat de recuperació de cultura popular catalana. L’espai d’assaig és des d’un primer moment el Centre Social Autogestionat Can Vies, fet que no resulta casual, ja que la colla comparteix molt més que espais amb els moviments socials de Sants. Així doncs, es tracta d’una colla assembleària i compromesa. Després de passar per diverses etapes, tot just ara viu un moment de reviscolament amb la incorporació de nous membres, i té com a segona seu el Casal Independentista de Sants, Jaume Compte.

A Sants no hi ha constància de tradició bastonera, tot i que en algunes escoles se n’ha ensenyat i ha format part de les danses d’alguns dels esbarts de la vila. Del que si tenim notícies és de la invitació que rebien colles d’altres indrets per venir a actuar a la festa major, fet que agradava molt als santsencs, com ho demostra aquesta descripció en motiu de la visita dels Bastoners de Vilanova al 1920: “l’arribada dels bastoners fou verament una aparició meravellosa; la bona gent dels nostres barris corria adalerada a contemplar la colla que resseguia els carrers de Sans i es feia mirar amb sa pintoresca indumentària i ses enginyoses evolucions. El ball de bastons és un espectacle tan modest com atraient, una mena de gimnàsia rítmica sense rastre de pose ni encarcarament, regulada per una música de faixó primitiva d’una senzillesa corprenedora i per l’acompassat colpeig dels bastons manejats hàbilment per minyons destres, gladiadors inofensius que s’escometen i entren a la barreja, tan coratjosos com disciplinats, tots contra tots en una dansa bèl·lica que encanta els ulls per l’ordre, l’agilitat, el seny i el moviment graciós dels que prenen part activa en la típica brega. Xics i grans seguien la marxa de la colla dels bastoners que anaven d’un cap de poble a l’altre deturant-se sovint a executar sa dansa caminant també al compàs de les gralles i del repic de les estaques”. També al 1877 es té constància de la visita d’una colla de Martorell.

El repertori de la colla va estar influït en un primer moment per la tradició bastonera del Garraf. Fou a Ribes on algun membres vam començar a prendre contacte amb aquest món i de Ribes era la persona que va ensenyar la colla a ballar. Així doncs, les Creus, el Dalt i Baix i el Passar i Rebatre foren danses que es ballaven sovint a les actuacions. Amb el temps es van anar incorporant nous balls, alguns de creació pròpia (Sants es Creua, Calandreta i Patró Foradat) i d’altres que s’aprenien d’altres colles (la Cosidoreta, el Xotis de Punts). També es va intentar recuperar algun ball del precedent més immediat de colla bastonera a Sants (creada en el marc dels Borinots), però no va reeixir. Més tard, se’n van incorporar d’altres, com el Lleó, les Diagonals, l’Esquerrana o la darrera novetat, el Barcelonès, ball creat per un històric dels bastons a Barcelona, Joan Antoni Ucher, amb la intenció de compartir-lo amb totes les colles del Pla.

Durant aquests anys d’existència, la colla ha viatjat per moltes comarques dels Països Catalans, i fins i tot ha anat a Occitània, Euskal Herria o Palestina. A Sants, participem del Correllengua, de la Calçotada Popular i de la trobada de cultura popular Festa al Carrer, que agrupa colles del districte. Al 2009, vam organitzar amb la resta de colles de la ciutat la XXXIV Trobada de Ball de Bastons de Catalunya. També formem part de la Festa Major Alternativa, i en aquest marc hem impulsat, juntament amb Diables i Castellers, el CremaPicaPuja, una cercavila que recorre els carrers engalanats.

La indumentària de la colla utilitza el color verd, que és propi de la UE Sants (inspirat aquest en el color del esperantisme), i les tres ratlles verdes de l’escut també fan referència a la indumentària de l’equip, en referència a les tres rieres més importants que antigament travessaven la vila. També utilitza el blanc i el vermell, que són conjuntament amb el blau, els colors típics de la festa popular a la Mediterrània.

Els bastons de la colla són de roure seguint el model del Garraf, i ja fa uns anys que la colla no porta banderí ni tampoc mocadors els seus balladors i balladores. Els balls es dansen a ritme de gralla, flabiol o de l’instrument amb el que els fantàstics músics de la colla s’atreveixin.

I tu, t’atreviràs a ballar amb nosaltres?

cercaquintos22